Tips för julen och familjefoto....

Förmodligen är den svåraste bilden att ställa upp och ta  ett familjefoto.. Dessa bilder fungerar egentligen bara  när alla är på samma sida, tittar in i kameran och ler samtidigt. Att få alla att säga "ost" är den typiska sättet att få alla leende. Men det fungerar inte alltid.
Här är några saker att tänka på när man försöker knäppa den härliga familjeporträtt för att göra alla nöjda:


Det är viktigt att alla deltagare i fotot är tillfreds och bekväma med varandra samt fotografen. Om fotografen också råkar vara en familjemedlem bör det inte vara ett problem.
Var inte rädd för att flytta in i scenen, skippa bakgrunden och fokuserar bara på folket. Låt familjemedlemmar samverkar innan du tar bilden. Att säga "ost", är listad som en av de viktigaste fototipsen, men är inte alltid bra, och gör att folk blir stela och mindre naturliga.
Oskärpa i bakgrunden gör bilden mer dramatisk. Då blir familjen i fokus, eftersom, det trots allt, är familjen du vill fotograferar.
Det finns alltid någon i familjen som inte vill sitta ner för en bild. Dagens små kompaktkameror och smartphones gör det enkelt att få uppriktiga bilder utan att behöva ställa upp alla. Håll kameran/telefonen i fickan, hitta ditt bild och komponera den och fota snabbt. Det kräver övning, men ger oftast bra resultat.
När du försöker fota alla i en grupp, är det enda framgångsrika sättet att ta många bilder och snabbt. Fotografera  tre eller fyra bilder i taget och du kommer att få bra en bra bild.
Belysning - Oavsett vilken typ av fotografering, är belysningen antagligen den viktigaste delen. I de flesta fall är en liten blixt  tillräcklig. Dock kan större familjegrupper kräver mer belysning. Att ta bilden utanför i dagsljus gör det enklare, och mindre stressigt.
Slutligen finns det inget värre än en vresig gammal fotograf, så le. Det kommer att smitta av sig till alla andra som ska vara med. Ha kul, agera som om du njuter av processen. Det är okej att knäcka ett skämt eller två för att få alla att slappna av. Och var inte rädd för att vara kreativ. Tänk utanför
lådan. Spela med det. Njut!

13 dec 2014